Ο Ουρολόγος Aπαντά!

Στην ενότητα αυτή, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια γρήγορη και κατανοητή απάντηση
σε ερωτήσεις που σχετίζονται με επείγουσες περιπτώσεις:

Η παρουσία πηγμάτων αίματος στα ούρα αποτελεί έντονη ένδειξη αιμορραγίας, πιθανώς λόγω κάποιου όγκου εντός του ουροποιητικού συστήματος και κυρίως στους νεφρούς, τον ουρητήρα, την κύστη ή τον προστάτη. Αν τα πήγματα είναι σαν μακαρόνια, τότε προέρχονται από τον ουρητήρα. Ίσως απαιτηθεί η επείγουσα νοσηλεία για να ξεπλυθεί η κύστη σας από τα πήγματα με την τοποθέτηση ειδικού ουρηθρικού καθετήρα.
Μην πανικοβάλλεστε. Πρόκειται συνηθέστερα για μια «αθώα» κατάσταση. Επί εμμονής του συμπτώματος, υπάρχει πιθανότητα φλεγμονής στην περιοχή των σπερματοδόχων κύστεων ή του προστάτη. Θα χρειαστεί έλεγχος από Ουρολόγο.
Πρόκειται για τη λεγόμενη ρήξη του χαλινού, μιας ινώδους χορδής που συνδέει τα 2 πέταλα της ακροποσθίας του πέους, η οποία βρίθει αγγείωσης. Συνήθως, η αιμορραγία θα σταματήσει με εφαρμογή πίεσης. Αν η ρήξη είναι ολική, ίσως χρειαστεί μια μικροεπέμβαση 10 λεπτών (διατομή χαλινού), η οποία γίνεται και στο ιατρείο με τοπική αναισθησία, ώστε να μην δημιουργηθεί ουλή στην περιοχή.
Μιλάμε για φίμωση. Επείγον θεωρείται όταν ο ασθενής αδυνατεί να ουρήσει ή δεν μπορεί να τοποθετηθεί καθετήρας στην ουρήθρα. Θα χρειαστεί να γίνει περιτομή, είτε με τοπική είτε με γενική αναισθησία. Πρόκειται για μια πλαστική επέμβαση. Η περιτομή βοηθά στην αποφυγή λοιμώξεων.
Έχετε επίσχεση ούρων, δηλαδή αδυναμία ούρησης λόγω απόφραξης της κατώτερης ουροποιητικής οδού (από την κύστη και κάτω προς την ουρήθρα). Χρειάζεται άμεσα να τοποθετηθεί ουρηθρικός καθετήρας ή υπερηβικός καθετήρας (στην κοιλία, ακριβώς πάνω από την κύστη) για να αποσυμφορηθούν τα ούρα και να ανακουφιστείτε. Σε 2ο χρόνο, ανάλογα με το αίτιο της απόφραξης, ο Ουρολόγος θα σας ενημερώσει για τα διαγνωστικά και θεραπευτικά βήματα.

Η εικόνα σας θυμίζει κωλικό του νεφρού, λόγω απόφραξης σε κάποιο σημείο της ουροποιητικής οδού, πιο συχνά λόγω πέτρας. Θα πρέπει να επισκεφτείτε Ουρολόγο, ώστε να τεθεί η διάγνωση.

Προσοχή! Η κλινική εικόνα μπορεί να οφείλεται και σε άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Αν όντως έχετε κωλικό νεφρού, θα σας χορηγηθούν τα κατάλληλα αναλγητικά, ενδομυικά. Επί εμμονής του πόνου, παρά τα αναλγητικά, χρειάζεται η τοποθέτηση διαδερμικής νεφροστομίας ή διουρηθρικά ενός ουρητηρικού καθετήρα, ώστε να «ανοίξει» η δίοδος των ούρων. Σε 2ο χρόνο, απαιτείται έλεγχος για την αιτιολογία του κωλικού.

Το συνηθέστερο αίτιο αυτής της κατάστασης είναι η οξεία κυστίτιδα. Είναι απαραίτητο να δώσετε ούρα για γενική και καλλιέργεια ούρων. Ο Ουρολόγος θα διαγνώσει εύκολα την πάθηση με ένα stick ούρων που θα εμποτίσει με τα ούρα σας και θα σας δώσει αντιβίωση για 3-7 ημέρες. Αν δεν απομονωθεί μικρόβιο και τα συμπτώματα εμμένουν, τότε θα χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος.
Επισκεφθείτε το συντομότερο Νοσοκομείο. Πρέπει να αποκλεισθεί η συστροφή του όρχεος, η οποία οδηγεί σε νέκρωση του όρχεος εντός 6-9 ωρών από την έναρξη της συστροφής, ανάλογα με τη βαρύτητα αυτής. Χρειάζεται ΑΜΕΣΑ να αναταχθεί είτε από τον Ουρολόγο χειροκίνητα είτε χειρουργικά και να ακολουθήσει στην ίδια επέμβαση ορχεοπηξία, δηλαδή η καθήλωση του όρχεος, εντός του οσχέου, για να μην ξανασυμβεί η συστροφή. Αν καθυστερήσετε, θα χρειαστεί να γίνει αφαίρεση του νεκρού όρχεος και τοποθέτηση τεχνητού προθέματος. Αν αποκλειστεί η συστροφή, τότε ίσως πρόκειται για φλεγμονή ή κάποιες άλλες καταστάσεις.
Επισκεφτείτε τον Ουρολόγο ΑΜΕΣΑ. Ίσως πρόκειται για κακοήθη όγκο και απαιτείται ΑΜΕΣΑ η ορχεκτομή, δηλαδή η χειρουργική αφαίρεση του όρχεος.
Πιθανότατα πάσχετε από οξεία πυελονεφρίτιδα. Επισκεφτείτε Νοσοκομείο για τον απαραίτητο έλεγχο και την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Η πάθηση ίσως χρειαστεί νοσηλεία για τη χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβίωσης και ενυδάτωσης. Αν συνυπάρχει και απόφραξη του νεφρού που πάσχει, κάτι που θα φανεί στον υπέρηχο που θα σας γίνει, θα χρειαστεί να αποσυμφορηθεί ο νεφρός ΑΜΕΣΑ με τοποθέτηση διαδερμικά νεφροστομίας ή ουρητηρικού καθετήρα μέσω της ουρήθρας.
Έχετε σημαντική πιθανότητα να πάσχετε από οξεία ορχεοεπιδιδυμίτιδα, δηλαδή μικροβιακή φλεγμονή. Η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα σε πολύ σοβαρή και επικίνδυνη, αν ο πάσχων είναι διαβητικός ή ανοσοκατεσταλμένος. Ο Ουρολόγος θα βάλει τη διάγνωση και θα δώσει κατάλληλη φαρμακευτικη αγωγή.
Μιλάμε για αδυναμία παραγωγής ούρων (ανουρία) ή ατελή επίσχεση ούρων. Και οι 2 καταστάσεις συνοδεύονται από νεφρική ανεπάρκεια και ουραιμία (μεγάλη αύξηση της ουρίας), η οποία ευθύνεται για τη ναυτία. Η διαφορική διάγνωση είναι απλή για τον Νεφρολόγο ή Ουρολόγο και πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ. Επισκεφτείτε νοσοκομείο για την ανάλογη αντιμετώπιση.
Δυστυχώς πάθατε κάταγμα πέους. Όχι, δεν έσπασε κάποιο οστό εντός του πέους σας, αλλά έγινε ρήξη των σηραγγωδών σωμάτων του πέους, δηλαδή των σωλήνων που γεμίζουν με αίμα κατά τη διάρκεια της στύσης. Ο Ουρολόγος θα εκτιμήσει τη σοβαρότητα του κατάγματος. Συνήθως όμως απαιτείται άμεση χειρουργική αποκατάσταση για την αποφυγή δημιουργίας ουλών που θα στραβώσουν την ευθεία στύση σας μελλοντικά (ν. Peyronie).
O μηχανισμός της κάκωσης (ιππαστί) προκαλεί ρήξη της ουρήθρας, η οποία μπορεί να είναι ολική ή μερική. Ο Ουρολόγος θα εκτιμήσει κλινικά και απεικονιστικά (με ανιούσα ουρηθρογραφία) την κατάσταση και θα σας αντιμετωπίσει κατάλληλα. Προσοχή, γιατί η τοποθέτηση καθετήρα χωρίς εκτίμηση, μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της βλάβης.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Απευθυνθείτε σε μας για το πρόβλημα υγείας σας.