Τι είναι ο ουροδυναμικός έλεγχος;

Ο ουροδυναμικός έλεγχος είναι μία παρακλινική εξέταση που χρησιμεύει στη λειτουργική αξιολόγηση του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (της ουροδόχου κύστης, του σφιγκτηριακού μηχανισμού και της ουρήθρας), καταγράφοντας κυρίως πιέσεις και ροή ούρων.

Η αξιολόγηση της λειτουργίας του συστήματος περιλαμβάνει τόσο τη φάση πλήρωσης (όσο η κύστη γεμίζει με ούρα), όσο και τη φάση κένωσης (όσο διαρκεί η ούρηση).

Η ουροδυναμική μελέτη αποτελεί τη μόνη αντικειμενική λειτουργική εξέταση της ουροδόχου κύστης, των σφιγκτήρων και της ουρήθρας, προσφέροντας ένα πολύτιμο εργαλείο στη διερεύνηση ασθενών με δυσλειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Εφαρμόζεται σε άνδρες & γυναίκες!

Ποιες είναι οι ενδείξεις αυτές της εξέτασης;

Ο ουροδυναμικός έλεγχος συνιστάται σε περιπτώσεις που ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα.
Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται:

 • Απώλεια ούρων η οποία δεν ανταποκρίνεται σε φάρμακα ή χρειάζεται χειρουργική παρέμβαση
 • Επώδυνη ούρηση
 • Συχνουρία
 • Επιτακτική ούρηση
 • Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
 • Πρόβλημα ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης
 • Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης

Τι περιλαμβάνει ακριβώς ο ουροδυναμικός έλεγχος;

 • Ελεύθερη ουροροομετρία – καθορισμός υπολειπόμενου όγκου ούρων
 • Κυστεομανομετρία πλήρωσης
 • Μελέτη πίεσης-ροής
 • Ηλεκτρομυογραφία
 • Βιντεο-ουροδυναμικός έλεγχος

Απαιτείται κάποια προετοιμασία πριν τον Ουροδυναμικό έλεγχο;

Δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία πριν από τη μελέτη, παρά μόνο διακοπή των φαρμάκων που ενδέχεται να έχουν χορηγηθεί για τη λειτουργία της κύστης ( αντιμουσκαρινικά/ αντιχολινεργικά/ β-αγωνιστής). Η διακοπή θα πρέπει να γίνει 5-7 ημέρες πριν από την εξέταση. Καλό θα ήταν να προσκομίσετε συμπληρωμένο ένα 3ήμερο ημερολόγιο ούρησης την ημέρα της εξέτασης.

Μπορείτε να φάτε και να πιείτε κανονικά πριν από την εξέταση, ενω θεμιτό θα ήταν να προσέλθετε με σχετικά γεμάτη την ουροδόχο κύστη, εαν αυτό είναι εφικτό.
Απαραίτητη πρϋπόθεση για τη διενέργεια της εξέτασης είναι να μην υπάρχει λοίμωξη ουροποιητικού (πρόσφατη καλλιέργεια ούρων αρνητική). Επίσης απαραίτητη κρίνεται η πραγματοποίηση ενός υπερηχογραφήματος νεφρών –κύστης προ και μετά ούρησης πριν τη διενέργεια της ουροδυναμικής μελέτης.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί αν υπάρχει αλλεργία στο λάτεξ ή σε κάποια άλλη ουσία/φάρμακο. Η όλη διάρκεια της εξέτασης είναι 30-45 λεπτά.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!
Με την κατάλληλη επιλογή και σωστή ερμηνεία της ουροδυναμικής μελέτης, βελτιώνεται σημαντικά η διαγνωστική ακρίβεια ώστε να προσφέρουμε τις σωστές θεραπευτικές επιλογές και να βελτιώσουμε το κλινικό αποτέλεσμα.

Εφαρμόζεται μόνο από εξιδεικευμένους ουρολόγους!!

Βασικές Ερωτήσεις

Όχι δεν είναι θεραπεία. Πρόκεται για μία διαγνωστική εξέταση.

Πέρα από τις κλασσικές ενδείξεις (που αναφέρθηκαν παραπάνω), σημαντική είναι επίσης η συμβολή της στην αξιολόγηση ουρολογικών συμπτωμάτων σε ασθενείς με νευρολογικές ασθένειες όπως: Σκλήρυνση κατά Πλάκας, νόσο του Parkinson, Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, κακώσεις του νωτιαίου μυελού, σακχαρώδης διαβήτης καθώς και σε παιδία με προβλήματα στην ούρηση κ.α.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Απευθυνθείτε σε μας για το πρόβλημα υγείας σας.